utorok 9. septembra 2014

Back to school- Ako sa čo najlepšie a rýchlo učiť do školy?

Ahojte :)

Všetci to veľmi dobre poznáme.. Prídeme zo školy ideme sa najesť, sme unavení a najradšej by sme si išli ľahnúť aspoň na pol dňa. Takto to však nefunguje! Teraz prichádzajú moje rady, ako sa učiť do školy bez toho, aby sa vám učenie zdalo zabíjaním času, mučením..


Učíte sa pre seba!
Túto známu vetu už určite poznáte všetci naspamäť od rodičov. Ja ju tiež poznám, no táto veta má v sebe veľa pravdy. Na strednej škole veľa ľudí začne poodchádzať a vykašle sa na školu. Myslíte však dopredu? Myslíte na to, že keď budete mať deti, tak im budete musieť povedať že ste to vzdali? Aký príklad pre nich potom budete? Ja viem, že často vám škola lezie na nervy, lebo keby poviem že mne nie, tak klamem. No napriek tomu, že je niekedy nejaké hrozné učivo, ktoré sa vám vôbec nechce naučiť, tak to nesmiete vzdávať a naopak dokážte sami sebe, že na to máte. Pretože aj keď si poviete, že toto učivo sa nebudem učiť lebo je ťažké, dlhé a proste sa mi nechce, možno o mesiac, rok aj o 10 rokov neskôr, môže prísť ten moment, keď sa vám do života prihodí niečo, kde to čo sa vám nechcelo učiť využijete.

Systém
V učení si musíte nájsť svoj systém. Nemôžete mať chaos v tom kedy a akú písomku máte písať, pretože jednak nemáte čas sa na ňu pripraviť a jednak zas len sa zbytočne stresujete a to nemá cenu. Najlepšie je si založiť aj obyčajný zošiť alebo niečo na spôsob diára a tam si všetko dôležité značiť. Napríklad keď sa v stredu dozviete, že máte v piatok písať z dejepisu alebo angličtiny, tak si to jednoducho do toho diára napíšete a keď prídete štvrtok domov zo školy a otvoríte si diár, tak už hneď vidíte čo sa musíte na ďalší deň naučiť a nemusíte vypisovať spolužiakom a zdĺhavo zisťovať úlohy. Taktiež ak sa dostanete učiť niečo dlhé tak v tom diári to vidíte a môžete si to rozdeliť na viac dní, aby ste sa to nemuseli učiť naraz.

Odkladanie
Zdĺhavé odkladanie úloh a učenia vám určite nepomôže. Často sa stáva, že nemáte svoj deň, alebo sa vám proste nechce a máte chuť oddychovať a preto si vravíte začnem sa učiť za hodinku a hodinku a hodinku.. a takto to pokračuje až do večera. No a večer si uvedomíte, že je neskoro a znova sa vám nechce. Najlepšie je prísť zo školy ak ste hladní tak sa najedzte a potom sa pustite do učenia, pretože čím skôr začnete, tým skôr skončíte a potom sa už môžete venovať tomu čomu chcete.

Ticho a klud
Tieto dve veci sú veľmi dôležité. Zavrite sa do izby nebuďte nikým rušení a sústreďte sa na učenie, aby sa vám do hlavy dostalo čo najviac informácií. Proste si treba na čas odložiť mobil (aj keď viem že v dnešnej dobe to je ťažké), pretože ak si s niekým na facebooku budete pri učení písať, tak vám to asi veľa nepomôže, taktiež sa nepozerať na telku ani  nepočúvať hudbu (v mojom prípade, keď počúvam hudbu to dopadne tak, že si ju začnem spievať a tak aj učenie skončí :D). Treba sa naučiť sústrediť na jednu vec, pretože ak vás pri učení budú rušiť alebo vy sami seba budete rušiť s tým, že budete ťukať do notebooku alebo mobilu, tak sa toho veľa nenaučíte, aj keď budete chcieť.

Pravidelné učenie
Toto je najväčší problém väčšiny z vás, aspoň si to myslím. Keď sa povie, že sa nebude skúšať, tak kto by sa na tú hodinu pripravoval len bifloš (poviete si). Lenže na konci celku príde test, a keďže ste sa na ten predmet pravidelne neučili znamená to, že máte kopu toho čo doháňať pred písomkou. Preto aj keď viete, že žiadne skúšanie nebude, tak si predsa len prečítajte čo ste sa minulú hodinu učili a začnite sa pripravovať, pretože najhoršie je, keď sa nebudete učiť vôbec a potom vám zostane deň na to, aby ste sa pripravili na test, ktorý bude z celého celku a vy z neho neviete vôbec nič.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára